Hayatımıza aniden giren ve sağlığı tehdit eden Coronavirüs ile ilgili haklı olarak tüm toplum merak ve korku içinde her haberi değerlendirmeye çalışıyor. Doğru haberlerle birlikte, sosyal medyadan yayılan bilgi kirliliğini de göz önüne alarak her doktorun topluma doğru bilgiyi ulaştırması taraftarıyım. Çünkü Coroonavirüs ile ilgili doğru bilgi önemli ve değerli.

Aşağıda sizlere Türk Tabipler Birliği – Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından paylaşılan bilgiyi iletmek istiyorum. Ayrıca lütfen size yazacağım uyarılara dikkat edelim. Çünkü burada önemli olan virüsten uzak kalabilmekten ziyade, kendimizi nasıl daha sağlıklı ve daha dirençli hale getiririz bu önemli.

  • Sağlıklı beslenin: Sağlıklı derken gerçekten doğal, temiz ve mevsiminde yetişen ürünlere ulaşmaya çalışın.  Yeşil sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Satın aldığınız besinleri çok iyi arındırın. Bunun için karbonatlı su tercih edin.
  • Hijyene dikkat edin: Virüs insandan insana da bulaştığı için kalabalık ortamlarda bulunmayın. Öpüşmeyin ve hatta bir süre tokalaşmayın. Kapalı ve havasız ortamlardan uzak kalmayı tercih edin. Evinizi düzenli aralıklarla havalandırın. Temizlik için kimyasal içermeyen doğal ürünleri tercih edin. Dışardan kapalı ortamlara geldiğinizde mutlaka el ve yüzünüzü yine doğal sabunlarla yıkayın.
  • Uyku düzenine özen gösterin: Herşeyin başı bağışıklık diyoruz. Kalitesiz ve kısa süreli uyku maalesef sizi güçten düşürür ve vücut sistemlerinde sorun yaratır. Virüse ortam hazırlamayın ve uyku düzeninize özen gösterin.
  • Vitamin desteği alın: Doktor kontrolünde olacak şekilde vücudunuzda eksik olan hangi vitamin varsa, özellikle C vitamini için mutlaka yeterli destek alın.
  • Kronik hastalıkları olanlar ve ileri yaş daha riskli: Kronik hastalıkları olanlar ve ileri yaş hastaların çok daha iyi korunmaları çok önemlidir. Bu hastaların bağışıklık sistemleri zayıf kalır ve virüse daha açık haldedir. Çok daha yakından takip edilmelidirler.

Sağlıklı olmak için doğru bilgi ve doğru aksiyon önemlidir. Hastalıklardan ancak bu şekilde korunabiliriz.

Sağlıkla kalın…

YENİ CORONAVİRUS (2019-NCOV) HAKKINDA BİLGİ NOTU

Yeni Coronavirus nasıl ortaya çıktı?

Yeni Coronavirus ilk defa 29 Aralık 2019’da, Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edildiğinin açıklanmasıyla gündeme gelmiştir. Hastalardan alınan örneklerin incelenmesi sonucunda 7 Ocak’ta, hastalığa neden olan virusun SARS (2002) ve MERS (2012) gibi Coronavirus ailesinden olduğu anlaşılmış ve virusa Yeni Coronavirus 2019 (2019-nCoV) adı verilmiştir.

Coronaviruslar insanlar arasında hastalık yapabilen, bazı hayvan türlerinde (kedi, deve, yarasa) tespit edilebilen geniş bir virus ailesidir. Hayvanlar arasında dolaşan Coronaviruslar zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insan olguları görülmeye başlar. Ancak bu virusların insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra söz konusu olur. 2019-nCoV, Wuhan şehrinde canlı hayvan marketini ziyaret edenlerde ortaya çıkmış, insandan insana bulaşma yeteneği de kazanmış olan bir virustur.

Hastalık kaç kişide ve nerelerde görüldü? Kaç kişi hayatını kaybetti?

Kesin olarak kanıtlanmış hasta sayısı 23 Ocak saat 01:00 itibariyle 571 kişidir. Bunlardan 95’inin ağır seyirli olduğu ve 17 kişinin de hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Ayrıca henüz kesin olarak kanıtlanmamış 393 hasta daha olduğu belirtilmektedir. Hastalık Wuhan başta olmak üzere ve buradan yayılarak Çin’in 25 şehrinde, Japonya’da (1 kişi), Hong Kong’da (1 kişi), Tayvan’da (1 kişi), Makau’da (1 kişi), Güney Kore’de (1 kişi), Tayland’ta (3 kişi) ve ABD’de (1 kişi) görülmüştür.

Coronavirüs Hastalığının belirtileri nelerdir?

Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı ile karakterlidir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaştaki (>65y), altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerden oluşmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir.

Coronavirüs nasıl bulaşır?

Yeni Coronavirusun, diğer Coronaviruslar gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir. Bugüne kadar 16 sağlık çalışanının hastalarla temas sonucunda hastalandığı, hayvan marketini hiç ziyaret etmeyen kişilerde de hastalık geliştiği gösterilmiştir. Bu bulgular 2019-nCoV’nin insandan insana bulaşabildiğinin göstergesidir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Salgının nasıl seyredeceğini belirleyen en önemli faktör virusun insandan insana ne kadar kolay bulaşabildiği ve gerekli önlemlerin ne kadar başarıyla alınacağıdır. Bugünkü bilgiler ışığında 2019-nCoV’nin gıdalarla (et, süt, yumurta vb) bulaşmadığı söylenebilir.

Hastalıktan nasıl korunulabilir?

Hastalıktan korunmak için bir aşı söz konusu değildir. Bu nedenle korunmada şimdilik en etkili yöntem virusla (hasta kişilerle) temas etmekten kaçınmaktır. Bugün için ülkemizde hastalığın yayılması söz konusu olmadığından toplumda özel bir önlem alınmasına gerek yoktur. Ancak solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virusun (grip, nezle virusları vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV’tan değil, diğer tüm solunum viruslarından korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir.

Hastalığın kaynağı olan Çin’den dünyanın diğer bölgelerine yayılmasını engellemek için Wuhan’da toplu taşıma araçları kullanımı yasaklanmış, şehirden giriş-çıkışlar durdurulmuş, maske kullanım zorunluluğu getirilmiştir.

Hastalığın tedavisi var mıdır?

Bugün için Coronaviruslara etkili olduğu gösterilmiş ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir. Ülkemizde son 14 gün içinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ

Write a Reply or Comment