Hamile kalma yolları ve doğurganlık artırma konusunda çok fazla bilgi var. Bu bilgiler arasında doğru olana ulaşmak da kolay değil. Ama bilmeniz gereken temel konular bellidir. Çünkü doğurganlık artırmak için beslenme düzeni, yaş, iş yaşamı, adet döngüsü, genetik gibi farklı faktörleri kontrol altına almanız gerekir. Eğer doğurganlığı azaltacak şekilde yaşarsanız, hamilelik planlama sürecinde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Doğurganlığı olumsuz etkileyen durumları sizin için özetledik.

1. Yanlış ve sağlıksız beslenme

doğurganlık arttırmak için beslenme

Beslenme düzeni ne kadar sağlıklı ve doğru olursa,  doğurganlık artırmak da o kadar olumlu etklenir. Gerekli vitamin, mineral, protein ve karbonhidratları doğru formlarda almanız çok önemli. Önemli olan çok yemek değil, doğru yemek. Bunun için de sebze ve meyvelerin temiz olması, mevsiminde yenmesi ve hormonsuz olması gerekir. Sizin metabolizmanıza uygun şekilde planlanacak bir beslenme düzeni ile çok daha çabuk sonuca ulaşırsınız.

2. Hareketsizlik

Hareket, sağlığınız için olduğu kadar doğurganlık artırmak  için de gereklidir. Günlük yaşam temponuza uygun şekilde  hayatın içine mutlaka sporu dahil etmelisiniz. İster yürüyün, ister yüzün fark etmez önemli olan rutinden farklı şekilde bir zaman ayırarak tempolu şekilde hareket etmeniz. Yoga, pilates, yürüyüş, yüzme gibi sizi rahatlatacak ve yormayacak şekilde planlama yapın.

3. Doktor kontrollerini aksatmak

Doğurganlığı olumsuz etkileyen çikolata kisti, prolaktin hormonu yüksekliği, polikistik over sendromu, tiroid  ya da hormonal dengesizliği gibi rahatsızlıklar sizi bu aşamada çok zorlar. Bunları erkenden fark etmek ve gerekli tedaviyi uygulamaya başlamak çok önemlidir. Bu yüzden herhangi bir sorun olmadığını düşünseniz bile yılda en az 2 kere doktor kontrollerine girmelisiniz.

4. Adet döngüsü bozukluğu

Adet döngüsünün düzensiz olması, hiç adet olamama gibi durumlar doğurganlığı olumsuz etkiler. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilse de 21 ve 35 gün arasındaki döngüler normal sınırlarda değerlendirilir. Ancak adet döngüsünün her ay çok farklı aralıklarda olması, bazı aylar hiç adet görmeme gibi sorunlar yumurtlamanın sorun yaşadığını gösterir. Mutlaka kök nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde doğurganlık artırmakhttp://Flower photo created by freepic.diller – www.freepik.com konusunda yine sorun yaşarsınız.

 

5. İleri yaş

Kadınlarda en doğurgan dönem ortalama 25-26 yaşına kadardır. Tabii ki bundan sonra da doğurganlık dönemi devam eder ancak artık azalan bir ivme ile. 35 yaşından sonra doğurganlık hızla düşmeye başlar. Yani yaşın ilerlemesi yumurta sayısının azalması ile birlikte yumurta kalitesinin azalması ile de devam eder.

35 yaşından büyükseniz 6 aylık deneme, 35 yaşından küçükseniz 1 yıllık hamile kalma denemelerinin ardından hala çocuk sahibi olamadıysanız mutlaka doktora gitmelisiniz.

6. Sigara ve Alkol kullanımı

Sigara ve alkol, vücudunuzdaki yumurtaların içinde bulunan hücreleri öldürür. Kısaca doğurganlığı  azaltır. Ayrıca tüm üreme sağlığını olumsuz etkiler. Menopoza girme yaşını düşürür. Kısırlık ihtimalini arttırır. Bu yüzden sigara ve alkolden uzaklaşın.

7. Obezite ya da aşırı zayıflık

Doğurganlık vücudunun temel sağlığından beslenir. Tüm diğer sistemler gibi üreme sisteminin de düzgün çalışması önemlidir.  Eğer aşırı kilolu ya da aşırı zayıfsanız, yumurtlamada düzensizlik olur. Bu da doğurganlığını azaltır. Ayrıca hamile kalmak için uygun kiloda olmak gerekir. Obezite de aşırı zayıflık da hamilelik için asla uygun değildir. Hatta hamile kalsanız bile vücudunuzdaki metabolik sorunlar nedeniyle bebekte sorun çıkması daha muhtemeldir.

8. Stresli ortam

‘’Stres hamile kalmayı engeller mi?’’ Evet! Stres bütünsel sağlığın baş düşmanı. Doğurganlık için de en olumsuz faktörlerin başında yer alır.

Doğurganlığı olumsuz etkilerden arındırmak için stresin kök  kaynağını bulup onu hayatınızdan çıkarmalısınız. Sizi rahatsız eden ortamlardan ve kişilerden uzak durarak işe başlayabilirsiniz.

 

9. Düzensiz yaşam tarzı

Gece geç yatmak, fazla kafein ve alkol tüketmek, egzersiz yapmamak, düzensiz ve sağlıksız beslenmek, plastikle haşır neşir olmak, kimyasallara maruz kalmak gibi durumlar varsa dikkat! Bir uzman kontrolünde hayatını düzene sokmak ve düzensiz yaşadığınız zamanların izini silmek için çalışmalısınız.

Örneğin fazla radyasyona maruz kalmak, masa başı çalışırken sürekli bilgisayar karşısında durmak, erkeğin hamam, sauna, fırın gibi fazla ısıya maruz kaldığı işlerde çalışması, kullanılan bazı ilaçlar gibi durumlar doğurganlık için olumsuzdur.

 

10. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Genital uçuk (HPV), HIV-AIDS, frengi, hepatit B gibi doğurganlığını olumsuz etkileyen cinsel hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalısınız.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kısırlık ve yumurtaların rahim dışı bölgelere yerleşmesiyle oluşan dış gebelik gibi durumlara neden olabilir. Tedavi süreci bitene kadar cinsel ilişki sırasında korunmayı da unutmayın.

Write a Reply or Comment