Gebelik Öncesi Hazırlık maalesef ülkemizde göz ardı edilen, hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok özel bir dönemdir. Yabancı kaynaklarda ‘’Trimester 0’’ olarak adlandırılan, gebelik öncesi hazırlanma dönemini kapsayan süre minimum 90 gün olmalıdır. Bu sürede yumurta ve sperm kalitesini arttırma konusunda da özel tedavilerin uygulanarak, sağlıklı embriyoların elde edilmesi ve de sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi hedeflenir.
Daha önceki dönemlerde gebelik öncesi dönem konusunda bir hazırlık yapılmazdı. Gebelik bakımı, gebelik başladığı andan itibaren yapılır ve bu şekilde gebelikle ilgili tüm etkenlerin kontrol edildiği farz edilirdi. Ancak gebelik süreci zaman içinde daha detaylı olarak incelenebildiğinde, gebelik öncesi dönemin de sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası için oldukça önem taşıdığı, belki de her açıdan çok değer taşıyan bir dönem olarak anlaşılmaya başlandı. Bu yüzden günümüzde anne adaylarına gebe kalmayı planladıkları anda doktorlarına başvurmalarını ve genel bir kontrolden geçmelerini öneriyoruz. Daha da önemlisi bu süreçte bir Üreme Sağlığı Uzmanı ile birlikte yol almalarının önemini de vurguluyoruz.
Prekonsepsiyonel bakım (gebe kalmadan hemen önceki dönem) adı da verilen bu dönemde amaç, anne ve baba adayının gebelik olmadan önce varolan risk faktörlerini belirlemek, bunları azaltma konusunda tam kapsamlı destek sağlayarak bilgi vermek ve anne adayının bu risk faktörleri kontrol altına alındıktan sonra gebeliğe başlamasını sağlamaktır.
Gebelik Öncesi Hazırlık Tedavi Programı
Gebelik Öncesi Hazırlık; çocuk sahibi olmayı düşünmeye başlamalarından önce çiftlere biyolojik, davranışsal ve sosyal anlamda bütüncül sağlık müdahalelerinin tıbbi olarak sağlanmasıdır. Anne ve baba adaylarının sağlık durumlarını iyileştirmeyi ve anne – çocuk sağlığı ile ilgili doğumda ve sonrasında yaşanabilecek olumsuz sonuçlara katkıda bulunan davranışları, bireysel ve çevresel faktörleri azaltmayı amaçlıyoruz. Nihai amacımız, hem kısa hem de uzun vadede aile ve çocuk sağlığını en iyi hale getirmektir. Bu şekilde sağlıklı bireyler ve sağlıklı aileler ile sağlıklı toplum hedeflenmektedir.
Neden Önemli?
Hastalıkları önleme ve kontrol altına alma fırsatları, yaşamın birçok aşamasında olmalı; bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yetişkinliğe ve ileri yaşa kadar sağlıklı olma konusunda yaşam boyu bir bakış açısı kullanan güçlü halk sağlığı programlarına ihtiyacımız var. Gebelik Öncesi Hazırlık tedavileri işte bu anlamlı çabalara katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Öncelikle anne-baba ve çocuk sağlığını geliştirmeyi amaçlasa bile, ebeveyn olma planlarına bakılmaksızın ergenlere, kadınlara ve erkeklere de bütüncül sağlık konusunda önemli faydalar sağlar.
10 kadından 4 tanesi plansız gebeliklerle karşı karşıya kalmaktadır. Sonuç olarak bünyeler ve bedenler bu özel sürece hazırlıksız yakalanabilir, vücutta bulunan sorunlardan kaynaklanan olumsuzlukları yaşama olasılıkları bebeğin sağlığını da olumsuz etkiler. Tekrarlayan düşükler, doğum anomalileri ve hatta ilerleyen yıllarda bebekte ortaya çıkabilecek sağlık sorunları maalesef çok sık rapor edilmektedir.
Yaşam tarzı değişikliklerinden hormonların dengelenmesine, kilo kontrolünden vitamin mineral eksikliklerine kadar detaylı bir tedavi listesi ile önce anne-baba adaylarının vücutlarını sağlıklı hale getiriyor ve özellikle kendilerine uygun kişiye özel tedavi planları ile doğuma kadar kendilerine rehber oluyoruz.
Gebelik Öncesi Hazırlık Tedavileri Fark Yaratıyor!
Gebelik Öncesi Hazırlık hem doğal yollardan hamile kalma için hem de Tüp Bebek tedavilerinde gerekli olacak güçlü bünyeleri hazırlamak ve başarı oranını arttırmak için gereklidir. Bütüncül sağlık anlamında olumlu etkileri ile de fark yaratmaktadır. Neden?:
- anne ve bebek ölümlerini engellemek
- gebelikte ve doğumda komplikasyonları engellemek
- ölü doğum, erken doğum ya da düşük kilolu doğumları önlemek
- doğum kusurlarını engellemek
- yenidoğanlarda yaşanan enfeksiyonları durdurmak
- ilerleyen yaşlarda çocuklarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek için bu dönemde yapılabilecek ve düzeltilebilecek, çok daha iyi şekilde yönetilebilecek durumlara hakim olabiliyoruz.
Gebelik Öncesi Hazırlık Tedavilerinde Adımlar Nelerdir?
- Beslenmenin düzenlenmesi
- Genetik mirasın kontrolü
- Çevresel faktörlerin değerlendirilmesi
- Hormonal Dengesizlik tedavisi
- Metabolik Hastalıklar (Obezite, Tiroid, Diyabet)
- Vitamin, mineral, antioksidanların takviye edilmesi
- Yaşam tarzı değişiklikleri
- Fiziksel ve mental sağlık konusunda destek
- Bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmesi ile çiftler birlikte bu süreçte anne-baba adayı olmaya hazırlanırlar.
2020 Sizin Yılınız Olsun!
Siz de bu yıl çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız ya da tekrarlayan düşükler ve başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavileri yaşadıysanız, bir sonraki adımı atmadan önce sizinle görüşelim isteriz.
0530 362 63 63