Günlük besin tüketiminde kalori olarak içecekler çoğu zaman göz ardı edilir. Oysa ki sadece içeceklerden aldığımız kaloriler tüm vücut sistemlerimiz için büyük risk taşır. Son yıllarda artan şekerli, gazlı içecekler maalesef yeni nesil için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Çünkü daha anne karnına bile düşmeden annenin yumurtalıklarında bulunan foliküllere işliyor ve olası bir gebelikte yumurtada dna hasarına neden oluyor. 

Şekerli ve gazlı içeceklerin sadece kilo alımı için ele alınması konusu artık yeterli değil. Vücutta tüketildiği tüm zamanlar boyunca yaptığı hasarın onarılması ile ancak metabolik olarak yola devam edilmesi gerekir. Aksi takdirde sadece tüketimi keserek, hastayı kendi haline bırakmak doğru olmaz. Vücut sistemlerinin bir arınma tedavi programı ile temizlenmesi gerekir. Çünkü bakın daha da önemli bir konuya etkisi var: Gebe kalma!

Gebelik şansı artırmak için içeceklere dikkat!

Şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi hastalarda kilo alımı, tip 2 diyabet, kız çocuklarında erken adet görme ve erkeklerde sperm kalitesinde ciddi düşüşe neden olur. Dolayısıyla şekerli ve gazlı içeceklerin infertilite ile de birebir ilişkisi bulunur.

Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nde (BUSPH) yapılan araştırmalara göre hem erkek hem de kadında her gün şekerli ve gazlı içecek tüketimi, gebe kalma oranlarını düşürüyor. 

Epidemiology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre;  şeker ve gazlı içecek tüketimi ile düşük doğurganlık oranları arasında; obezite, kafein ve alkol, sigara ve genel beslenme düzeni dahil olmak üzere diğer birçok faktör için veriler kontrol edildikten sonra, tutarlı olan pozitif ilişkiler bulunmuş. Dolayısıyla hamile kalmayı planlayan çiftler, özellikle vücutta diğer sistemleri de etkilediği için, bu içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Beslenme dahil olmak üzere infertilite için değiştirilebilir risk faktörlerinin belirlenmesi, çiftlerin daha hızlı gebe kalmasına ve doğurganlık tedavileri ile ilgili psikolojik stres ve finansal sıkıntıyı azaltmasına yardımcı olabilir.

Yapılan anket ve değerlendirme çalışmaları sonuçlarına göre de;

  • Kadınlarda günde en az 1 içecek tüketenler %25 oranında doğurganlıkta düşük yaşamıştır. 
  • Erkeklerde günde en az 1 içecek tüketenler oranında doğurganlıkta düşük yaşamıştır.

Gebelik Şansı için Enerji İçeceklerine de Dikkat!

Enerji içecekleri tüketilmesi de aynı şekilde içerdiği şeker açısından doğurganlığı olumsuz şekilde etkiler. Dolayısıyla tavsiye edilmiyor.

Dr. Murat Berksoy ne diyor?

Meyve suları da dahil olmak üzere şekerli, gazlı, asitli, konsantre olarak belirtilen tüm içeceklerden uzak durmakta fayda var. Meyve sularında bulunan fruktoz, karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca tüm bu içecekler metabolizma için de faydalı değildir. Meyvelerin meyve halinde tüketilmesini öneriyoruz.

Write a Reply or Comment