Gluten intoleransı teşhisi kolay değil, ama gebelik öncesinde de çok göz ardı edilen bir rahatsızlık…

Çocuk sahibi olma konusunda yaşanan zorluklar yıpratıcıdır. Yetersizlik hissi  ve çevrenizde bebek sahibi olan kişilerle bir araya geldiğinizde yaşadıklarınız yorucudur. Bir çok kişinin hiç düşünmeden çocuk sahibi olabildiği dünyada kendinizi eksik ve yalnız hissedersiniz. Stres artar ve hormonlar zorlanır. Doktor randevuları, yorucu tetkikler ve prosedürler… Şu anda çocuk sahibi olma konusunda mücadele ediyorsanız, bu makale size yardımcı olacaktır.

Gluten İntoleransı önemli bir konu!

İnfertilite konusunun sayısız nedeni olsa da, uzmanlar tarafından çoğu zaman göz ardı edilen bir durum da gluten intoleransıdır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda daha önceden tanı konmamış çölyak hastalığının, kadınların % 3,5’inde infertilite ve yine kadınların % 5.9’unda açıklanamayan infertilite nedeni olabileceği bulundu. Çölyak çok kolay tanı konulamadığından, oranların daha da yüksek olması mümkündür. Başka bir çalışmada, infertilite tedavisi gören kadınların beslenme düzenlerinden gluteni çıkardıklarında çocuk sahibi olma konusunda başarılarının arttığı da bulundu.

Gluten intoleransı ve gebelik

Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Hem gluten intoleransı hem de çölyak hastalığı çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Çoğu insanda bazen belirgin semptomlar gözlemlenmeyedebilir. En sık rastlanan semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İshal, kokulu dışkılama, gaz, şişkinlik, dışkıda yağ gibi sindirim sorunları
  • Ciltte kaşıntı
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Dilde yanma ve aftlar
  • Egzema
  • Reflü
  • Crohn hastalığı ya da ülser kolit
  • Anemi (demir eksikliği), B vitamini, D vitamini ve Kalsiyum eksiklikleri
  • Osteoporoz
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Saç dökülmesi
  • Eklem ağrısı, karpal tünel sendromu, kas ağrıları
  • Ellerde, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
  • Hashimoto, romatoit artrit, Tip 1 diyabet ve diğer bağışıklık sorunları
  • Depresyon, kaygı, ve diğer mental sağlık sorunları
  • Migren
  • Karaciğer değerlerinde yükselme
  • Adet sorunları
  • İnfertilite

Çölyak hastalığı, gluten intolernası ayrıca gebelikte düşük riski ve gestasyonel diyabet gibi tıbbi sorunlara neden olabilir. Doğum aşamasında sezaryen riski yaratabilir ve bebeğinizin yaşam boyu obezite, diyabet ve kalp hastalığı risklerini yükseltir.

Gluten İntoleransı Doğurganlık için Önemli Bir Faktördür.

Gluten intoleransı ve çölyakın doğurganlığı engellediği 4 temel alan vardır (ve ayrıca optimal gebelik sağlığını):

  1. Kronik İnflamasyon: Gluten intoleransı ve çölyak, yalnızca bağırsakta değil, tüm vücutta iltihaplanmaya neden olur. Vücudunuz kronik bir iltihap yaşarken üretilen kimyasallar, vücudunuza tehlikede olduğunu ve hamile kalmak için uygun bir zaman olmadığını söyler. Kronik inflamasyon ayrıca hamile kalmayı engelleyebilecek durumlarla da ilişkilidir – örneğin çölyak hastalığına eşlik eden endometriozis. Enflamasyon ayrıca gebelik diyabeti, yüksek tansiyon ve erken doğum gibi hamilelik problemleriyle de ilişkilidir, bu nedenle hamile kalmadan önce bununla başa çıkmanız gerekir. 
  2. Besin eksikliği: Sindirim sisteminiz vücuttaki en temel sistemdir. Gluten intoleransına sahip olduğunuzda, besin emilimini engelleyen ince bağırsağın astarında iltihaplanma gelişir. Bağırsaklarımızın iç yüzeyi, glüten intoleransından kaynaklanan tahriş nedeniyle zarar gördüğünde, vücut sağlıklı beslenme için gerekli olanlar da dahil olmak üzere besinleri emmede daha az etkili olmaya başlar. Bu protein, yağlar, çinko, D vitamini, demir ve selenyum içerir – hepsi gebelik ve sağlıklı hamilelik için önemlidir.
  3. Bağırsak Disbiyozu: İnsan vücudunda, bahçedeki toprak gibi, yiyeceklerimizi metabolizmaya katmak, parçalamak ve absorbe etmek için ihtiyaç duyduğumuz en uygun bakterileri, mikrobiyomuzu besleyen ve bir yuva sağlayan bağırsak astar katmanları vardır. Burada bozulma olduğunda sindirimde ve sindirim tarafından etkilenen tüm diğer sistemlerde sorun çıkar. 

Vajinal floranın sağlığı da bağırsak florasının sağlığına bağlıdır. Vajinada bulunacak iyi flora, spermin geçişini desteklemek için vajinal ortamı doğru pH ve şeker seviyesinde tutar ve böylece gebe kalmayı kolaylaştırır. Yanlış türde gelişen bağırsak florası gebe kalmayı engeller, IVF’nin etkinliğini azaltabilir ve hamile kaldığınızda erken doğuma yol açabilir. Sürekli vajinal enfeksiyonlar yaşıyorsanız, bu durum bölgede sorun olduğuna işarettir.

4. Bağışıklık: Çölyak hastalığı aynı zamanda bağışıklık ile ilgili bir durum olduğundan, vücudunuzda eşinizin spermi veya embriyoyu yabancı hücre olarak algılyarak, tolere etme kabiliyetini düşürebilir. Ek olarak, bağışıklığın düşmesi ile çölyak ve selenyum eksikliği, gebe kalmayı engelleyebilecek hipotiroidizm ile ilişkilidir.

gluten intolernsı

Gluten İntoleransı ve Gebelik için Ne Yapabilirsiniz?

Öncelikle konusunda uzman bir doktor eşliğinde tahlil ve tetkikleriniz yapılarak teşhis konulmalı. 3 ay ile 6 ay arasında da ciddi olarak tedaviye girmeli ve kendinizi gebelik için hazırlamalısınız. Bu şekilde hamile kaldığınızda hem sağlıklı bir gebelik hem de hayatı boyunca sağlıklı olacak bebeğinize kavuşma şansınız artacaktır. 

Bu süre zarfında, ne kadar zor olursa olsun, bağırsak sağlığınızı ve genel refahınızı optimize ederken doğurganlık konusunu aklınıza takmadan ilerlemeye çalışın. Stresten uzaklaşın ve bu dönemi arınma olarak kabul edin. Gebelik öncesi yapılacak detoks ile vücudunuz en verimli haline gelecektir. Ancak kesinlikle doktor kontrolünde!

Write a Reply or Comment