Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşamak çiftler için yorucu ve çok da yıpratıcıdır. Çoğu biyolojik süreç gibi, insan rahminde embriyo gelişimi de karmaşık bir işlemdir. Hamile kalma ve hatta hamilelik hakkında bilmediklerimiz, bildiklerimizden çok daha fazla aslında. Kanıta dayalı araştırmalar ve tedaviler geliştikçe bu durum daha anlaşılır hale geliyor, ancak tedavi aşamasında da çok dikkatli olmak gerekiyor.
19 yıldır üzerinde çalıştığımız Dr. Murat Berksoy Concept tedavilerinde özellikle tekrarlayan düşükler ya da tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarını çözmek üzere bize gelen hastalarda başarılı ve umut verici sonuçlar alıyoruz. Bazı hastalarımız tüp bebek tedavisi için hazırlanırken, spontan şekilde yani doğal olarak hamile kalma oranları da oldukça yüksek.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı nedenleri
Embriyo implantasyon başarısızlığı
Normal gebelik gibi aslında tüp bebek süreci de karmaşıktır ve tüp bebekte başarıya ulaşmayı neyin engellediğini kesin olarak söylemenin bir yolu yoktur. Fakat tüp bebek başarısızlığının en yaygın nedenlerinden biri embriyoun rahim zarına tutunamamasıdır.
Embriyo implantasyonu başarısızlığı, embriyodaki bir sorundan veya rahimdeki bir sorundan kaynaklanabilir, ancak bunlardan hangisinin sizin özel durumunuzda başarısızlığa neden olduğu üzerine tahlil ve tetkikler yapılmalıdır. Tedaviye gelen hastalarımız için bu konuda özellikle detaylı inceleme yapıyor, çiftleri birlikte değerlendiriyoruz. Kök nedene ulaşmak için detaylı olarak inceliyoruz.
Şimdi kalitesiz ve zayıf bir embriyoya neden olan tabii ki öncelikle zayıf bir yumurta ve kalitesiz sperm olarak değerlendirilir. Bu nedenle çiftleri hem teker teker, hem de birlikte değerlendiriyoruz ve vücutlarını gebelik dönemine hazırlama sürecine alıyoruz.
- Genetik veya kromozomal anormallikler:
Bu özellikler embriyoyu rahme tutunma aşaması için çok zayıf bırakır, bazen embriyo hayatta kalmak için yeterli hücreye sahip olmaz, yani genetik sorunları olur ve tabii büyümesi de mümkün olmaz.
2. Yumurta kalitesi:
Embriyo implantasyon başarı oranları 35 yaşın altındaki kadınlarda, 40 yaşın üzerindeki kadınlara oranla sadece % 12 daha yüksektir.
Peki yaşı daha ileri olan kadınlar soruyor:
– Rahmimin nesi var?
– Neden embriyoyu kabul etmiyor?
Yaşı ileri olan kadınlarda tüp bebek başarısızlığı çoğunlukla hamilelik için uygun olmayan, yaşı ileri ve kalitesi düşük yumurtalardan kaynaklanır. Dr. Murat Berksoy Concept olarak Yumurta Kalitesi Artırma Programı ile bu süreci çözüyoruz.
3. Kadın yaşı ve Yumurtalık yanıtı
Kadının yaşı, rahminin sağlığı ve vücudunun tüp bebek ilaçlarına yanıt verme şekli işlemin başarısında büyük rol oynar.
Normalde bir kadının yumurtalığı, doğumda sabit olan ve 30’ların ortalarından sonra keskin bir şekilde azalan bir yumurta rezervinden, ayda bir adet yumurta salgılar.
Tüp bebek döngüsünden önce, yumurtalıkların daha fazla yumurta üretmesini sağlamak için özel ilaçlar uygulanır. Zaten daha az sayıda yumurtanız varsa veya yüksek FSH seviyeleriniz varsa, vücudunuz IVF ilaçlarına doğru tepki vermeyebilir, bu da iyi bir işaret değildir.
Vücudunuz ilaca iyi yanıt veriyor ve daha fazla yumurta üretiyorsa, vücudunuzdaki hormonların normal işleyişini gösterdiğinden, IVF başarısı için iyi bir şansınız vardır. Ancak bu gerçekleşmezse, IVF başarısı şansınız azalır.
Bu konuda Dr. Murat Berksoy Concept olarak tüp bebek tedavisi öncesi kadının vücudunu en verimli şekilde hazırlıyoruz ve yumurta kalitesini artırarak embriyo tutunma olasılığını artıtıyoruz.
4. Sperm kalitesi
Bir adet spermin bir tek yumurtanın döllenmesinde karmaşık rolü için sağlıklı, hareketli ve yeterli miktarda olması gerekir.
Sperm ve yumurtaların her ikisi de yüzeylerinde etkileşime izin veren spesifik reseptörlere sahiptir ve döllenme için spermin başından yumurtanın dış zarında bir delik açarak içeri girmesine izin veren enzimler salınır.
Sağlıklı bir embriyo için dna hasarı olmayan sperme ihtiyaç vardır. Bu nedenle Dr. Murat Berksoy Concept Sperm Kalitesi Artırma Programı uygulanır ve başarı oranımız oldukça yüksektir.
5. Genetik ve Kromozomal nedenler
İnsan embriyosundaki kromozomal anormalliklerin oranı IVF başarısızlığının en önemli faktörlerinden biridir.
Çeşitli çalışmalar, insan yumurtalarındaki (ve dolayısıyla insan embriyolarındaki) kromozomal anormallik oranının, 30’lu yılların ortalarından sonra önemli ölçüde artmaya başladığını göstermiştir.
40 yaşın üzerindeki kadınlarda kendi yumurtaları ile girdikleri tüp bebek tedavisinde, tedavinin %75 oranında kromozom anormallikleri nedeniyle düşük kaliteli embriyolara yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle, ileri yaşı olan kadınlarda düşük IVF başarı oranı çok nettir. Bu durumlar da Dr. Murat Berksoy Concept tedavileri ile en verimli hale getirilerek, başarı oranı yükseltilir.
Yaşlı yumurtaların, kromozom çiftlerini düzgün bir şekilde hizalayamayan verimsiz bir mil aparatına sahip olduğuna inanılmaktadır. Kromozom çiftleri düzgün şekilde bölünmez ve yumurta başına 23 kromozomun gerekli olan dengesinde değişikliğe yol açar.
Spermdeki kromozomal anomaliler ayrıca kromozomal anormal embriyolara yol açabilir. Sperm Kalitesi Artırma Programı uygulanarak kalite ve başarı artırılır.
2 Comment
Write a Reply or Comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Embriyo Kromozom Bozukluğu Önleme Programı - Gebelik Öncesi Hazırlık
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Yaşayanlara Öneriler