Bebek sahibi olmak isteyen, ailelerinde eksik olan mucizeyi tamamlamak isteyen çiftler, özellikle son yıllarda büyük çaba sarf ediyor. Peki ne oldu da eski nesillerde var olan gebe kalma oranları hızla azaldı ve nerdeyse çiftlerin çoğu bu üreme sorununu yaşamaya başladı? Nedenler o kadar çok ki… Sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam, sosyo ekonomik koşullar, metabolik hastalıklar, hormon bozucular, çevresel faktörler ve tabii kimyasallar. Liste bu şekilde uzayıp giderken bir de bu sorunları yaşayarak sonraki nesillere aktarılmasına neden olan genetik koşullar var. Kısaca artık gebe kalma durumu ciddi derecede şansa bağlı. O da sağlıklı bir bebeği vaad edemeyecek kadar zor şartlarda!
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Nedenleri Nelerdir?
Çiftlerin 1 yıl boyunca korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik elde edememesi sonucu, üreme sisteminde sorun olduğu belirlenir. Maalesef yaşam şartlarının zorluğu ve çabuk sonuca ulaşma düşüncesi ile çiftler hemen tüp bebek tedavisi için yönlendiriliyor. Ayrıca yaşam koşulları anne-baba olmayı sürekli erteletiyor, yaşlar ilerliyor yumurta ve sperm kalitesi gittikçe düşüyor. Sigara, alkol, sağlıksız beslenme derken işler karışıyor. Yine istikamet hemen tüp bebek olabiliyor.
Şu anda 5 tüp bebek protokolünde 1 tanesi başarılı olabilirken, tabii tüp bebek transferinde transfer edilen embriyonun ilk seferde tutmaması normal olarak algılatılmaya çalışılıyor. Burada kadının yaşadığı ruhsal çöküntü, maddi olarak yapılan harcama ve beklentinin karşılanamaması ise sistemin parçası adeta… Daha normal gebeliklerin tekrarlayan düşüklerle sonlanmasından bahsedemedik bile!
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı konusu da işte burada başlıyor. Tüp bebek tedavisi öncesinde çiftlere yapılması gereken tahliller, tetkikler yapılarak mevcut hastalıklar, bağışıklık sistemi ya da genetik hasarlar çözülmeden girilen yeni tedaviler, tabii yine kısır döngü halinde başarısızlık getiriyor. Her yeni başarısız uygulama anne adayının vücudundan ne varsa alıp götürüyor. Vücut kendini toparlayamadan, yumurta hatta sperm yenilenmeden tekrar tekrar girilen tüp bebek tedavisi de yine başarısız oluyor.
Aslında yapılacak çok şey var!
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığını Önlemek için Neler Yapılmalı?
- Öncelikle yumurta sayısı değil, yumurta kalitesine odaklanılmalı
- Sadece sperm var demek yetmez, spermin hasarsız ve kaliteli olması için çalışılmalı
- Kadına ayrı, erkeğe ayrı tedavi uygulanmalı; birlikte yol alınmalı
- Herkesin vücudu ve metabolizması farklı, kişiye özel tedavi planlanmalı
- Embriyonun sağlıkla rahme tutunması için rahim sağlığı desteğine yönelik plan yapılmalı
- Çiftlerde vitamin ve mineral eksiklikleri, IV terapi tedavileri ile tamamlanmalı
- Sağlıklı beslenme ile yeme-içme yeniden düzenlenmeli
- Bağışıklık sistemine odaklanarak, dengesizlikler saptanmalı
- DNA hasarları onarılmalı
- Mevcut hormon dengesizlikleri ortadan kaldırılmalı
- Çevresel faktörler gözden geçirilmeli
- Mevcut metabolik hastalıklar tedavi edilerek, takip edilmeli
Sonuç olarak normal gebelik ya da tüp bebek tedavisi fark etmez; hedef sağlıklı ebeveynler ve sağlıklı bebekler olmalı. Dr. Murat Berksoy Concept olarak bu hedefle çalışıyoruz ve çiftlerimize en verimli tedavileri hazırlıyoruz.
Tüp Bebek için Özel Tedavi Programı
Dr. Murat Berksoy Concept Yumurta ve Sperm Restorasyon Programları ile çiftlere özel tedavi planı yapılır. Vücut ve metabolizma kendine özgü doğası ile teşhis edilir. Herkesin yapısı farklıdır, o nedenle farklı planlama ve takip gerekir. Herkesin aynı tahlile ihtiyacı olmayacağı gibi, aynı ilaçlara ya da önerilere de uygunluk olmaz. Her birey ayrı ayrı değerlendirilir.
Burada hedef minimum 90 günde yaşam kalitenizi artırarak sizi gebeliğe hazırlamaktır. Vücutta biriken kimyasallardan arınarak, en verimli enerjik halinize ulaşmanız sağlanır. Burada hem sağlıklı halinize ulaşmanız sağlanır, hem de hayat kaliteniz iyileştirilir. Böylece sağlıklı sperm ve sağlıklı bir yumurtadan elde edilecek embriyo da, sağlıklı anne adayının sağlıklı rahmine transfer edilerek, tutunma olasılığı da artırılır.